Achtergrondfoto

www.toonvogels.nl

Lighttown Bigband vertolkt
MAGNIFICAT van Nicholas White  

Unieke samenwerking met
koorvereniging De Toonkunst Eindhoven

Ligthttown Bigband Eindhoven, al ruim 75 jaar muzikaal actief in de stad en ver daarbuiten, bereidt momenteel een uniek optreden voor in samenwerking met de Eindhovense Koorvereniging De Toonkunst.

Lighttown Big Band o.l.v. Joris Minten

 

‘De ambitie van de bigband is aan het veranderen’, stelt Joris Minten, dirigent van deze 18-mans formatie die hun vaste zanger en zangeres begeleidt. ‘Naast ons vaste repertoire dat we voortdurend vernieuwen, gaan we ook steeds meer projectgewijs te werk. Dit is zowel voor het publiek als de muzikanten zelf een manier om de ‘swing’ erin te houden’, aldus Joris. Jan Lohstroh, de vaste pianist/ arrangeur van de Lighttown Bigband kwam in contact met Ed Verschuren wiens oor geprikkeld werd door het stuk Magnificat van Nicolas White (US). Dit stuk is nog nooit eerder ten gehore gebracht in Europa. Het is een 6-delig werk van een half uur voor gemengd koor, sopraansolo, pijporgel, koperblazers en slagwerk. Ed was aanvankelijk getroffen door de gevarieerde ritmes, afwisselende maatsoorten en jazzy akkoorden. Samen met Jan Lohstroh en Joris Minten werd besloten de begeleidingspartijen uit te breiden naar volledige big band bezetting. Ondertussen hadden Jan en Ed Nicholas White benaderd. White zegde onmiddellijk zijn medewerking toe. Nicholas White schreef: ‘I am very happy for all of you to move forward with the project, and very grateful that MAGNIFICAT will receive a premiere in Europe under these circumstances.’

EKV De Toonkunst o.l.v. Ed Verschuren

 

Jan Lostroh heeft op basis van de partijen van White het arrangement geschreven voor volledige trompet-. saxofoon-, trombone- en ritmesecties. Zo ontstond een uniek stuk muziek dat uitgevoerd wordt in een eveneens unieke samenstelling.

 

Inmiddels is de bigband enthousiast begonnen met instuderen van het werk en worden gezamenlijke repetities gepland met de Toonkunst. Samen zien zij uit naar het première-concert ‘American Sounds, EKV De Toonkunst meets Lighttown Big Band’ dat gepland is op zaterdag 21 november in de concertzaal van het Centrum voor de Kunsten in Eindhoven (CKE).

Voor de pauze zal het MAGNIFICAT van Nicholas White ten gehore worden gebracht o.l.v. Ed Verschuren. Na de pauze zal de Lighttown Big Band o.l.v. Joris Minten een set swingende instrumentale stukken spelen, waarbij ook de eigen vaste vocalisten zullen worden begeleid.

Kaarten à € 15 zijn per e-mail te bestellen bij secretariaat@detoonkunst.nl. Indien de première een succes blijkt te zijn, worden meer uitvoeringen in 2016 gepland.